De Sanziene, in Maramures

De Sanziene, in Maramures 3.00/5 (60.00%) 2 votes

Sarbatoarea Sanzienele in Maramures   In data de 24 iunie, cand crestinii sarbatoresc Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul este si ziua unei sarbatori stravechi, bogata in obiceiuri, care inca se mai pastreaza si in satele Maramureșului: Sanzienele.  Aceasta sarbatoare are la origine un cult roman pentru zeita Diana, numele de Sanziana, asa cum este cunoscuta sarbatoarea autohtona in special in Ardeal, provenind din „Sancta Diana”.

Se spune ca Sanzienele sunt niste zane care traiesc pe campurile cu flori, fiind protectoarele naturii si ale dragostei. In ziua de Sanziene, fetele culeg flori ce poarta acest nume si impletesc din ele cununi pe care le arunca pe acoperisul casei, ca sa afle cand se vor marita. Se mai spune ca cei care poarta aceste cununi pe cap, vor fi feriti de boli si de necaz.

Desi sunt zane bune, Sanzienele se pot mania atunci când nu sunt sarbatorite, aruncand vijelie si grindina asupra oamenilor. Si cum nimeni nu-si doreste asta, pe 24 iunie, în localitatile din Maramures se organizeaza festivaluri în cinstea lor. In Borsa, au loc „Noptile de Sanziene„: in jurul orei 17.00, flacai calare purtand torte aprinse si tinere cu buchete de sanziene se indreapta in alai spre un lac de la iesirea din oras, unde vor avea loc ritualuri interesante dedicate Sanzienelor.

Alte sarbatori dedicate Sanzienilor:
– serbare campeneasca “Sanzienele“ – Baita de sub Codru
– festivalul folcloric “Cununa de Sanziene“ – Tautii Magheraus;
– festival folcloric “Hai Marii la Sanziene”- Rona de Jos;

La baza acestor ritualuri stau micile flori galbene, numite sanziene, ce cresc in poieni si care sunt culese de fete, in muzica si chiuiturile flacailor, pentru a le impleti apoi in forma de cerc pentru fete si de cruce pentru baieti. Aceste cununi se pun in casa, pe usi, pe porti, la ferestre, pe suri, pe stupi si chiar in culturi, in credinta ca ele vor ocroti casa si gospodaria, vor aduce noroc, sanatate si belsug.

La noi in Maramures, sarbatoarea de Sanziene este o ocazie de intalnire pentru intreaga comunitate, in special pentru tineri, fiind considerata o sarbatoare a dragostei.

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Email
  • RSS
This entry was posted in Obiceiuri in Maramures, Poze din Maramures and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comentarii, pareri, sugestii:

2 Responses to De Sanziene, in Maramures

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>