Motive ca sa vizitezi Maramuresul

Motive ca sa vizitezi Maramuresul 4.60/5 (92.00%) 5 votes

>   Cand intri la noi in judet vezi portile maramuresene, peisajele de innebunesti, munti, paduri, rauri, capite de fan, pasuni, cascade, izvoare, flori si chiar daca nu esti fotograf iti vine sa faci fotografii, dar iti vine si sa te uiti pur si simplu sa admiri la nesfarsit aceste minunate locuri.

Sunt foarte multe motive pentru o excursie in Maramures, noi vom prezenta cateva dintre ele aici:

1. Oamenii si omenia – morosenii sunt de vis, graiul lor, portul, copii imbujorati, femei cu fustele crete,Sanzienele_Maramures batrani care spun povesti, barbati cu clop pe cap. In felul lor de a fi simplu, sincer, in vorbele lor pline de talc, in modul in care te poftesc in casa, in pofta lor de joc si horit si mandria cu care povestesc despre locurile în care s-au nascut, exista ceva care te cucereste la prima vedere.

2. Peisajele superbe – acestea iti fura privirea de cum intrii in Maramures, muntii impaduriti, rauri si paraie, dealurile verzi, capite de fan, lacuri, pasuni, cascade si izvoare, toate te indeamna sa nu te mai saturi si sa nu mai vrei sa pleci din aceste locuri

3. Bisericile de lemn – Maramuresului i se mai spune Tara Bisericilor de Lemn, asta pentru ca in toate satele vezi vechea biserica de lemn creata de esterul satului. 9 dintre acestea sunt patrimoniu Unesco, cele de la: Moisei, Barsana, Budesti, Desesti, Ieud, Plopis, Poienile Izei, Rogoz si Surdesti. Iar bisericile nu sunt doar obiective turistice, aici, in fiecare zi de sarbatoare, in fiecare duminica, satenii, imbracati in straie traditionale, vin sa se inchine. Cu turnuri inalte, ca sa fie cat mai aproape de Dumnezeu, cu stalpi grei de brad sau stejar, sculptati manual si cu acoperisuri de sindrila, cu valoroase picturi interioare, fiecare biserica are istoria si povestea ei incrustata in lemn.

4. Portile traditionale – maramuresenii sunt credinciosi lemnului, caruia i-au dat felurite forme, de la blidul in care mancau pana la acoperamantul de deasupra capului. Portile de lemn sunt simbolul maramuresenilor.

5. Mestesuguri populare – maramuresenii sculpteaza in lemn – fac blide, linguri, pecetare si obiecte de mobilier. Fac tot soiul de tesaturi, iar femeile maramuresene stiu tot soiul de secrete ale extragerii culorilor naturale din plante si coji de copac. Olaritul e la loc de cinste iar lutul rosu e scos de la mari adancimi. Pe Valea cosaului se mai pot intalni si ultimii clopari de pe aici. Se mai fac masti traditionale, costume populare, podoabe, pictura pe sticla.

6. Obiceiuri si sarbatori – oamenii de aici au stiut sa nu se instrainesze de obiceiuri. Viata la tara este oranduita dupa muncile campului si dupa marile sarbatori crestine. La inceput de an totul e animat de sumedenia de sarbatori de Anul Nou si Boboteaza. primavara incepe cu cinstirea primului gospodar iesit la arat si marea sarbatoare a Pastelui. Vara si-o petrec la cosit, respecta obiceiurile de sanziene si ziua Sf. Maria. Toamna se bucura de bogatia recoltei, participa la jocurile satului, iar pe muzica ceterasilor, flacaii tineri joaca patimas fetele, iar batranii se cinstesc cu un pahar de horinca.
Pe langa tote astea mai sunt si alte obiceiuri pagane oarecum, adica ritualuri si credinte populare de gasire a ursitului, de alunga duhuri rele, de recolta bogata, de casnicie trainica si alte alea.

7. Cimitirul vesel – in Sapanta veti gasi un cimitir neobisnuit, care intriga si impresioneaza prin originalitate; crucile sunt pictate in culori vii, peste care domneste un albastru special, care de mult timp poarta numele locurilor: Albastru de Sapanta. Initiatorul acestui cimitir a fost Stan Ioan Patras, care prin 1935 a început sa confectioneze crucile altfel decat in cimitirele obisnuite. Imaginile cioplite in lemn infatiseaza in mod naiv una din caracteristicile vietii celui ingropat acolo iar epitafurile sunt scurte poezioare pline de talc, scrise in graiul popular, ca o spovada a raposatului. Cimitirul Vesel este neîndoielnic atractiv pentru perspectiva unic asupra mortii si pentru mentalitatea taraneasca aparte pe care o reflecta , facand parte din topul 10 al celor mai vizitate destinatii funerare din lume.

8. Horinca – sau palinca, nu e doar bautura traditionala, ci mandria fiecarui morosan gospodar, licoarea care descreteste fruntile, stropeste orice ospat, lega prietenii si dezleaga limbi, un soi de elixir cu puteri tamaduitoare.

9. Mocanita
Din Viseul de Sus pleaca in fiecare dimineata micul tren catre inima vaii Vaserului, in salbaticia Muntilor Maramuresului. Traseul poate fi scurt, daca torentii au dostrus o partea din calea ferata cu ecartament ingust (ceea ce se intampla des) sau puteti avea sansa de a efectua plimbarea pana la capatul liniei. Nu sunt multe de spus, decat ca merita ….Este o experienta interesanta. ->detalii Mocanita

Popas la o poarta maramureseana

10. Viata la tara – se spune ca satele maramuresene reprezinta sufletul vietii la tara din Romania, o atractie si o sursa de tihna pentru turistul obisnuit cu aglomeratia si zgomotul citadin. Nu de putine ori, vizitand Maramuresul, ramai cu impresia unei intoarceri in timp, la simplitate si arhaic.

11. Muzica traditionala.
Nascuta in inima naturii, muzica traditionala maramureseana este plina de patos. Fie de dor, de dragoste, de baut sau de invartit, cantecul maramuresan te umple de emotie si vitalitate.

Poftiti dar de ascultati muzica din Maramures, capabila sa va stoarca lacrimi, dar si sa va dea aripi si sa alunge orice suparare.
Poftiti de vizitati Maramuresul si de-i descoperiti povestea si farmecul!

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Email
  • RSS
This entry was posted in De vazut in Maramures, Obiceiuri in Maramures and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comentarii, pareri, sugestii:

9 Responses to Motive ca sa vizitezi Maramuresul

  1. Ralu says:

    Foarte bine punctate motivele de a vizita Maramuresul !
    Sper cel tarziu la anul sa ajung pe meleagurile maramuresene :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>